A beszennyeződés megakadályozása és a "takarékosság" jegyében fogják vizsgálni a Holdról származó kőzetmintákat

Csang'o-5
A fotón a Csang'o-5 kínai űrszonda látható, amint mintákat gyűjt a Holdon december 2-án.
Vágólapra másolva!
A beszennyeződés megakadályozása és a "takarékosság" jegyében fogják vizsgálni a kínai kutatók a Csang'o-5 kínai űrszonda kapszulájában a Földre érkezett nagyjából 1730 grammnyi holdi kőzetmintát.
Vágólapra másolva!

A szakemberek speciális tárolókat és laboratóriumokat hoztak létre a minták feldolgozásra és elemzésére, valamint részletes eljárásmódot dolgoztak ki annak biztosítására, hogy a kőzetmintákat a lehető legtovább megóvják a szennyeződésektől és hogy megbízható eredményeket kapjanak.
A Kínai Földtudományi Egyetem kutatója, Hsziao Lung szerint

a mintákat először roncsolásmentes vizsgálatnak vetik alá az alkotóelemek meghatározásáért.

A minták lehető legtakarékosabb felhasználása érdekében továbbá a szakemberek mikroanalízist is alkalmazni fognak.

A fotón a Csang'o-5 kínai űrszonda látható, amint mintákat gyűjt a Holdon december 2-án. Forrás: http://www.xinhuanet.com/english/2020-12/03/c_139560444.htm

A Csilini Egyetem munkatársa, Csao Jü-jen szerint tekintettel a kőzetminta értékességére, muszáj tovább fejleszteni a vizsgálati eszközök érzékenységét és felbontását, valamint új technológiákat és módszereket kifejleszteni.

A minták elemzésével a kutatók kijavíthatják az égitestek felszínének korbecslésére szolgáló matematikai modelleket, valamint segíthetik a Hold geológiai evolúciójának jobb megértését.

A Csang'o-5 kínai űrszonda kapszulája, amely 44 év után először hozott kőzet- és talajmintát a Holdról a Földre, december közepén szállt le az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen.
Az űrszonda november 24-én indult a Holdra, december elsején szállt le az égitestre, hogy talajmintákat gyűjtsön.

(Forrás: MTI)