EU

Az EU újabb egy évvel meghosszabbította a mianmari szankciók hatályát

Az uniós büntetőintézkedések azokra vonatkoznak, akik felelősek a 2021. február 1-jei katonai puccsért és az az ellen kirobbant tüntetések erőszakos elfojtásáért, valamint a rohingja kisebbséggel szembeni súlyos jogsértésekért.

2024.04.28 20:50MTI

A továbbra is súlyos mianmari helyzetre, egyebek között a katonai vezetés antidemokratikus intézkedéseire és az emberi jogok súlyos megsértésére tekintettel az Európai Unió Tanácsa újabb egy évvel, 2025. április 30-ig meghosszabbította pénteken az ázsiai ország elleni szankcióit.

Az uniós büntetőintézkedések azokra vonatkoznak, akik felelősek a 2021. február 1-jei katonai puccsért és az az ellen kirobbant tüntetések erőszakos elfojtásáért, valamint a rohingja kisebbséggel szembeni súlyos jogsértésekért.

Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint a szankciós listán a mianmari fegyveres erők több magasrangú tisztségviselője, valamint a közigazgatási tanács több tagja és az ország választási bizottságának elnöke szerepel. A korlátozó intézkedések továbbá a mianmari fegyveres erők ellenőrzése alatt álló két szervezetre is kiterjednek.

Az intézkedések utazási korlátozásokról, vagyoni eszközök befagyasztásáról, pénzeszközök, illetve más gazdasági erőforrások rendelkezésre bocsátásának tilalmáról rendelkeznek. Emellett fegyverek embargóját, illetve kommunikációs eszközök és nyomkövetésre szolgáló berendezések exportkorlátozását foglalják magukban. Tiltják továbbá a mianmari fegyveres erők támogatását továbbképzéssel vagy egyéb együttműködéssel.

A közleményben aláhúzták: az EU a lehető leghatározottabban elítéli a katonai puccsot és annak következményeit. Mély aggodalmát fejezi ki az erőszak folytatódó elmérgesedése és amiatt, hogy a helyzet az elhúzódó konfliktus irányába mozdul el.

"A mianmari hadsereg elnyomó intézkedései, amelyeket a saját lakossága elleni erőszak jellemez, az alapvető emberi jogok súlyos megsértését, valamint az igazságosság és az emberiesség elveinek semmibevételét jelentik" - fogalmaztak.

Az Európai Unió megerősíti, hogy szilárdan elkötelezett a mianmari nép szabad, békés és demokratikus jövő megteremtése iránti törekvése mellett - tették hozzá.

Az emberi jogok súlyos megsértéséért felelős mianmari tisztségviselőkkel és szervezetekkel szembeni korlátozó intézkedések jelenleg 103 emberre és 21 szervezetre vonatkoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.