Meghalnak, mert túl fiatalon esnek teherbe: a lányok 57%-a tizenévesen válik anyává ebben az országban

A szervezetük még nem áll készen rá, de nagyon sok kamasz lány teherbe esik.

Tinédzserterhesség
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg hazánkban és a világ fejlettebb felén a demográfusok azon aggódnak, hogy az anyák születéskori átlagos életkora évről évre egyre jobban kitolódik, addig vannak a Földnek olyan országai, ahol nem ritka, hogy a lányok 15 éves korukra már életet adtak első (vagy akár második) gyermeküknek. A statisztikák szerint évente több mint 13 millió gyerek születik kamaszkorú anyától. A tizenéves terhességek 90%-a afrikai országokhoz köthető.

Itt a legmagasabb a tinédzserkori terhességek aránya

Niger

A nyugat-afrikai Nigerben ezer kamasz lányból 203 válik anyává. A tizenévesek terhességnek fő oka Nigerben a megfelelő szülői gondoskodás és a szexuális nevelés hiánya, a szegénység, és az alacsony iskolai végzettség. Az International Development Research Center (IDRC) - Nemzetközi Fejlesztési Kutatóközpont - jelentése szerint a lányok 57%-a 18 éves kora előtt anyává válik, 76%-uk pedig 19 éves kora előtt férjhez megy. Ennél még szomorúbb, hogy a 19 év alatti lányok halálozásának több mint 34%-a a korai terhességhez köthető. Hiszen biológiai értelemben hiába értek meg az esetleges teherbe esésre, szervezetük még nem feltétlenül elég erős ahhoz, hogy kihordjon, megszüljön egy babát. Mindemellett az alacsony szintű egészségügyi ellátás is növeli a terhességgel, szüléssel kapcsolatos halálozások számát Nigerben.

Mali

A második helyen egy másik nyugat-afrikai ország, Mali áll: itt minden ezer tizenéves lányból 175 teherbe esik. Nigerhez hasonlóan legtöbbjük 18 éves kora előtt férjhez megy, a kamasz lányok egyharmada 19 éves kora előtt anya lesz. A korai terhességek vezető okai közé tartoznak a kényszerű szexuális kapcsolatok, a megfizethető oktatás hiánya, a szülői irányítás, illetve a szexuális nevelés hiánya, valamint a kábítószerrel való visszaélés is.

Angola

Angolában ezer tizenéves lányból 166 esik teherbe. Ezzel harmadik helyen áll azoknak az országoknak a listáján, ahol a legmagasabb a tinédzserkori terhességek száma. Az okok között a szegénységet, a családtervezési tudatosság hiányát, a gyakori nemi erőszakot és a minőségi oktatáshoz való hozzáférés hiányát említhetjük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kiszolgáltatott tizenéves anyák

Az ENSZ Népesedési Alapja szerint Angolában a lányok 75%-a jár általános iskolába, de középiskolába már csak 15,5 százalékuk jut el. Mivel a tizenéves lányok nagy része otthon marad, az növeli a tinédzserterhességek számát. Az UNICEF arra hívja fel a figyelmet, hogy a túl korai gyermekvállalás az egészségügyi kockázatokon túl megnehezíti a fiatal lányok tanulását, az életben való későbbi érvényesülését. Szűkíti a lehetőségeik körét, gyengíti társadalmi helyzetüket, kiszolgáltatva őket ezáltal a környezetüknek.

Tiniként kell megélniük, amit 30 után sem könnyű: gyermekanyák mesélik el történetüket

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük