Tudtad, hogy a fogkefét is hetente meg kellene tisztítani? 5 meglepő tárgy, amire nem gondolnál takarítás során

A tisztaság fél egészség, tartja a mondás.

Rendszeres tisztításra szoruló tárgyak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mosogatás, a konyhapult letörlése vagy a vizes padló feltörlése napi feladat. De van néhány mindennap használt tárgy, amit szintén gyakrabban kellene megtisztítani, mint ahányszor valóban sor kerül rá. 

5 háztartási tárgy, ami rendszeres tisztításra szorul

Sok olyan tárgy vesz minket körül, amiket mindennap használunk, mégsem jut eszünkbe automatikusan, hogy néha meg is kellene tisztítani őket. Pedig igencsak sok káros anyag telepedhet meg rajtuk, így ha valóban tiszta és kórokozómentes otthont szeretnél, ezeket se hagyd ki a takarítás során. 

Fogkefe

Egy átlagos fogkefe több millió baktériumnak adhat otthont, ezért a szimpla elmosásuk nem elegendő. A szakértők azt ajánlják, hogy hetente áztasd be a fogkefédet egy pohár vízbe éjszakára, amiben műfogsortisztító tablettát oldottál fel. Vagy próbáld ki az alábbi meleg vizes trükköt: forrásban lévő vízben hagyd ázni, majd öblítsd le hideg vízzel. 

@ashlienicole35 Grandmas toothbrush hack #lifehacks #cleaninghacks #toothbrushsanitizer ♬ original sound - Ashlie Anthony

Szemetes

A szemeteszsákot általában naponta cseréljük, de magának a szemetesnek a kitakarítása már csak ritkán jut eszünkbe. Pedig havonta érdemes a kukát is megtisztítani, amihez elég, ha forró vizet és pár csepp mosogatószert használsz. Majd fordítsd fejjel lefelé, és hagyd megszáradni. Végül töröld át egy mikroszálas kendővel. 

Zuhanyfej

Ha már alig jön víz a zuhanyzóból, valószínűleg a vízkő tehet róla. Ahhoz, hogy megelőzd a kialakulását, legalább havonta tisztítsd meg, de ha 4-5 ember használja a zuhanyt, akár hetente is megteheted. Vedd le a zuhanyfejet, tedd a mosdóba, és fújd be vízkő elleni szerrel. Tekerd körbe egy papírtörlővel, engedd, hogy beszívja a tisztítót, és hagyd a fejen még pár percig. Majd egy szivaccsal vagy kefével szedd le róla a vízkövet. Vagy próbáld ki az itt szereplő trükköket:

Ragyogóan tiszta lesz a zuhany pár perc alatt vegyszer nélkül - Ha ezt használod, a vízkő is eltűnik

A jól bevált, természetes házi szerek a zuhany tisztításánál is remekül működnek.

Elolvasom

Elektronikus készülékek

A mobil és a tévékészülékek felületét is jó, ha rendszeresen tisztítod. Talán te is nagyobb kedvet kapsz hozzá, ha megtudod, hogy a mobilod képernyőjén több baktérium él, mint a WC-ülőke alatt. Spriccelj pár cseppet egy 50-50 százalékban elkevert vizes-ecetes keverékből a mikroszálas kendőre, és töröld át vele legalább hetente egyszer. A számítógép és a tévé képernyőjét se felejtsd el megtisztítani, amihez elég, ha csak egy száraz kendőt használsz. Makacs foltok esetén pedig spriccelj pár csepp speciális képernyőtisztítót a kendőre. 

Lámpakapcsolók és kilincsek

Mivel több mint 3200 baktériumot hordozunk a kezünkön, ezért az ajtókilincseket érdemes 2-3 naponta megtisztítani, ahogy a lámpakapcsolókat is. Használhatsz hozzá antibakteriális törlőkendőt vagy spray-t is, amit egy tiszta kendővel vagy papírtörlővel törölj át. Vigyázz azonban, hogy ne használj túl sok folyadékot, mert könnyen becsoroghat a résekbe. 

A mikró ajtaja is igazi bacitelep - 4 tárgy a konyhában, amit különösen fontos tisztítani

Elsőre nem is gondolnád, de ezeknek a konyhai tárgyaknak a megtisztítása kiemelt figyelmet érdemel.

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük