4 gyakori hiba otthoni falfestés során, ami tönkreteszi az eredményt: a szakik szerint erre figyelj

Az alapos felkészülés és a szükséges eszközök beszerzése sokat segít a sikeres festésben.

Gyakori hibák falfestés során
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ne félj belevágni a falfestésbe, hiszen magad is könnyen újjávarázsolhatod a lakást, de nem árt azért figyelni néhány dologra, ha tartós és szép eredményt szeretnél. 

4 gyakori hiba otthoni falfestés során

Lakásfelújítás vagy új lakás berendezése során sokan döntenek úgy, hogy a festést maguk végzik el, így megspórolva nem kis összeget. Ha te is szeretnéd magad végezni ezt a könnyűnek látszó, de azért trükkös feladatot, igyekezd elkerülni az alábbi tipikus hibákat.

Hiányos eszközök

Bizonyára te is sejted, hogy a festéshez nem csupán ecsetre és festékre lesz szükség, hanem jó néhány fontos segédeszközre. Ilyen a maszkolószalag, a takarófólia, a festőhenger, a hígító vagy a csöpögtető tálca, de szükség lehet létrára, teleszkópos nyélre és egyéb, tisztításhoz szükséges eszközökre is. Írj listát, és nyugodtan kérd az eladó segítségét a szakboltokban, hogy ne hagyj ki semmit.

nő festékboltban
Fotó: Hispanolistic / Getty Images Hungary

Kimarad a fal ellenőrzése

Mielőtt nekikezdenél a festésnek, fontos, hogy ellenőrizd a fal állapotát, hiszen nagyon nem mindegy, milyen felületű falon kezdesz festeni. Szükség lehet csiszolásra, glettelésre is, amivel az apróbb hibákat tudod kijavítani. Ha nem megfelelően készíted elő a falat, a felvitt festék könnyen leválhat, vagy foltos marad, mivel nem tud megtapadni a felületen. Mindig hagyj időt a fal előkészítésének és portalanításának, ha tartós eredményt akarsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem megfelelő festék

Az ideális festék kiválasztása szintén nem könnyű feladat, ezért ellenőrizd, milyen típusú festék lesz jó a falra. Szükséged lehet alapozófestékre is, a falfestékek között pedig számtalan változat létezik attól függően, hol is szeretnéd használni. Van olyan festék, amit kifejezetten fürdőszobába, konyhába ajánlanak, van, amit inkább kültéri felületekre.

Ha megvan a típus, már csak a színt kell kiválasztanod, amihez érdemes színmintát kérned, és pár napig próbálgatnod, melyik is tetszik igazán. Gyakori hiba a nem elegendő festék vásárlása is. Hogy ezt megelőzd, mérd le pontosan a falakat, és kövesd a festék dobozán található utasításokat. És ne felejtsd el, hogy a legtöbb festéket több, két vagy három rétegben is fel kell majd vinned.

Rossz technika

A festés alatt leggyakrabban elkövetett hiba a túl sok festék felvitele, ami folyni fog, és le is pereg majd a falról. Próbáld inkább többször, vékony rétegben átkenni a falat, a sarokból, fentről lefelé haladva. A széleken ecsetet, a nagyobb falfelületen hengert használj, de ne kapkodj. Mindig várd meg a rétegek száradási idejét, mielőtt felvinnéd a következő réteget, ha nem akarsz duplán dolgozni.

Így fesd át saját kezűleg a konyhaszekrényt: olcsó, és nagyon jól néz majd ki

Teljesen új kinézetet kaphat a konyha egy frissen festett szekrénnyel.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük