4 tipp, hogyan nem lesz penészes a fürdőszoba - Jó, ha odafigyelsz ezekre felújítás során

Próbáld elkerülni ezeket a hibákat, ha nem szeretnél a penész ellen küzdeni.

Penészt megelőző tippek fürdőbe
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy szép, felújított fürdőszoba emeli a lakás értékét és komfortérzetét is, persze csak akkor, ha nem jelenik meg benne a penész. De ha odafigyelsz a következő néhány fontos dologra, nem kell ettől tartanod. 

4 tipp, hogyan nem lesz penészes a fürdőszoba

A fürdőszoba felújítása során számos szempontot érdemes figyelembe venned, hiszen magas páratartalmú helyiségről van szó, ahol könnyen megjelenhet a penész, ha nem gondoskodsz a megfelelő szellőztetésről. A speciális, ide készült anyagok használata is sokat segíthet azon, hogy tiszta és penészmentes legyen a fürdőd, ahogy a helyiségbe illő fűtés és szigetelés hozzáadása is. 

Megfelelő szellőztetés

Ideális esetben egy ablak beépítése a fürdőszobába a leghatásosabb módszer a megfelelő szellőztetés biztosítására. De ha ez nem megoldható, ventilátor is segíthet. A kiválasztásánál figyelj arra, hogy ne legyen túl hangos, ugyanakkor hatásosan működjön, és valóban elszívja a párát. Nem mindegy, mekkora a helyiség, milyen a belmagasság, és mekkora a szellőzőcsatorna mérete. Te is kiszámolhatod, mekkora teljesítményű ventilátorra van szükséged, csak tudnod kell, hány köbméter a helyiség (négyzetméter x belmagasság). Ezt szorozd be tízzel a ventilátor teljesítményhez. 

ventilátor fürdőben
Fotó: Olga Ihnatsyeva / Getty Images Hungary

Falak szigetelése

A hideg falak is segítik a penész megjelenését, ezért fontos, hogy megfelelően szigeteld őket. Használhatsz impregnált gipszkartont a csempék és a fal között, ami segít bent tartani a meleget, csökkenti a fürdőszoba páratartalmát és megakadályozza a falon megjelenő páralecsapódást. De akár kifejezetten a csempék vízszigetelésére alkotott kenhető szigetelőfóliát vagy fújható technológiával alkalmazható páratűrő és vízszigetelő anyagokat is bevethetsz. 

Hatékony fűtés 

Mindenképp gondoskodj fűtési módról is, ami lehet akár padlófűtés, akár egy törölközőszárító, a lényeg, hogy eléggé meleg legyen bent a hőmérséklet, aminek köszönhetően gyorsan eltűnik a pára, és nem halmozódik fel, ami könnyen penészedéshez vezethet. Na és persze a nedves törölközők is hamar megszáradnak, így nem árasztanak majd kellemetlen szagokat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Penészgátló anyagok használata

A festéktől kezdve egészen a szilikonig kaphatók külön a fürdőszobába kifejlesztett anyagok, amik gomba- és penészölő adalékokat tartalmaznak. Így jobban ellenállnak a párás környezetnek, emellett egyfajta védőhatárt is jelentenek a fal és a pára között. Ezért a felújítás során ne felejtsd el ezeket a szanitertermékeket használni a hagyományos változatok helyett. 

Hibák, amiket fontos elkerülni a fürdőszoba-világításnál - Egy-két megoldás veszélyes is lehet

Nemcsak a hangulatot tudja elrontani, de akár komoly sérüléseket is okozhat a rosszul elhelyezett fürdőszobai lámpa.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük