:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 26. 11:50

Jól sült el a költségcsökkentés az Alphabetnél

Jól sikerült a költségkontroll a nemrég méretes leépítéseket eszközölő Google anyacégénél, olyannyira, hogy a cég még osztalékot is fizet. Kiemelkedő időszakot tudhat maga mögött a cloud részleg is.

Az Alphabet idei első negyedéves eredményei eloszlatják a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy képes-e a cég profitot generálni, miközben bőszen lapátolja a pénzt a mesterséges intelligenciába. Annak bizonyítására, hogy mennyire biztos a vállalat pénzügyi helyzetében, az Alphabet bejelentette első negyedéves, részvényenkénti 20 centes osztalékát, valamint további 70 milliárd dollárnyi részvény visszavásárlásának tervét.

A techóriás felülmúlta az elemzők becsléseit: 15 százalékos bevételnövekedésről számolt be, ami 2022 óta a leggyorsabb mértékű növekedés. Az Alphabet szervezet teljes bevétele 80,5 milliárd dollár volt, míg a nettó bevétel 23,7 milliárd dollár (57%-os növekedés 15 milliárd dollárról). Üzemi eredmény szintjén 32 százalékot sikerült javítani, míg a működési eredmény 25,5 milliárd dollár lett 46 százalékos emelkedéssel.

Kérdéses volt, hogy az egyre inkább elérhető generatív AI szolgáltatások rohama miként hat a Google hirdetéseire, mivel a cég legfontosabb bevételi forrása továbbra is a kereső, miközben a felhasználók már akár a ChatGPT-n keresztül is hozzáférhetnek az őket érdeklő információkhoz. A hirdetési üzletág 13%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és elérte a 61,6 milliárd dollárt. Ebből a keresőmotorhoz köthető bevételek 14 százalékkal nőttek 46,2 milliárdra. 

p-1-91113377-ai-spending-google-alphabet-microsoft-report-earnings

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A YouTube hirdetéseladásai 20%-kal ugrottak meg 8,09 milliárd dollárra az előző év azonos időszakához képest, ami szintén felülmúlta az előrejelzéseket. Az előfizetésekből, platformokból és eszközökből származó bevételek közel 18 százalékkal emelkedtek

A sokáig csak pénzégetőnek számító cloud részlegnek tavaly sikerült erőre kapnia, és ezúttal kirobbanó negyedévet produkált magához képest. A 2024-es első negyedévben az egy évvel korábbihoz mérve 28%-kal 9,57 milliárd dollárra ugrottak a bevételek, amire rásegített a felhőalapú infrastruktúrán alapuló AI-szolgáltatások iránti kereslet. A működési bevétel több mint négyszeresére, 900 millió dollárra nőtt, ami óriási eredmény, mégha kis súlyt is képvisel a profit összességét tekintve.

A cég eredményjelentésében „Other Bets” néven összefogott moonshot projektek, amelyek közé a Waymo önvezető jármű projekt is tartozik, jelentős veszteséget jelentett. A bevétel ugyan 72 százalékkal 495 millió dollárra nőtt az első negyedévben, de 1,02 milliárd dollár vesztesége volt, ahogy a megelőző negyedévben is.

A Google Cloud teljesítményén túl a létszámcsökkenés is hozzájárulhatott a nyerő negyedévhez, az Alphabet munkaerő-állománya immár 5%-kal karcsúbb, a két évvel ezelőtt még több mint 190 ezer dolgozóból 180 895 alkalmazott maradt.

Az Alphabet tavaly tömegesen építette le embereit, az előző pénzügyi negyedév szerint a cég  összesen 2,1 milliárd dollárt költött végkielégítésekre és kapcsolódó költségekre a tavalyi tömeges leépítések után. A 2024-es évet ráadásul szintén elbocsátásokkal kezdte a cég, több száz dolgozótól válik meg a mérnöki és hardverekkel foglalkozó csapatokból, így az év első hónapjában már 700 millió dollárt költött el erre a célra. Sundar Pichai vezérigazgató szerint az elmúlt két évben drámai mértékben növekedett a vállalat, ami "egy, a valóditól különböző gazdasági valósághoz illeszkedett".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 00:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.