Megereszkedhet a cici, ha melltartó nélkül alszol? 5 meglepő tény a fehérneműről

Mindennap felveszed, de vajon mennyit tudsz róla?

Mellek megereszkedésa a melltartótól
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Egyesek átkozzák, mások képtelenek nélküle létezni - egy biztos, a melltartó a legtöbb nő mindennapjainak része. Szerencsére ma már rengeteg fajtájú, anyagú és színű darab közül választhat a vásárló - de mennyire van rá szükség valójában?

Bár a melltartók egy egyszerű ruhadarabnak tűnnek, hatalmas iparág van mögöttük. Számtalan átalakuláson mentek keresztül az évek során, és sok érdekes sztori született velük kapcsolatban. Most ezekből hoztunk párat.

5 meglepő tény a melltartóról

Tényleg megereszkedik a mell, ha nélküle alszol?

A melltartóhordást számos mítosz övezi, ezeknek egyike, hogy a mell megereszkedik, ha anélkül alszol. Szerencsére ez az állítás távol van az igazságtól: semmi bizonyíték nincs arra, hogy a melltartóviselés megakadályozza a mellkasi terület megereszkedését. Utóbbi sokkal inkább a terhességnek, az öregedésnek és a kötőszövetek lazulásának tudható be.

GettyImages-1274131415
Fotó: Carolin Voelker / Getty Images Hungary

Mi volt a sportmelltartók előtt?

A sportmelltartók előtt az edzés kényelmetlen és fájdalmas volt, ugyanis a nőknek fűzőt kellett viselniük a megfelelő alátámasztásért. Honda Miller, Lisa Lindahl és Polly Smith nagyon jól ismerte ezt a fájdalmat: kocogáskor rendszeresen küzdöttek azzal, hogy kényelmes, mégis kellő támasztékot biztosító ruhákat találjanak. Majd egy nap Lisa Lindahl viccből fogta férje futáshoz használt, pántos sportalsóját, és a mellkasára szerelte, hogy melltartóként funkcionáljon. Meglepő módon bevált a módszer, és úgy tűnt, hogy megkönnyebbülést hoz. Ami viccnek indult, az prototípussá, majd nem sokkal később sikeres találmánnyá nőtte ki magát.

A melltartó rákot okoz?

Egy másik gyakori mítosz a cicifixről, hogy mellrákot okoz. Ez azonban csak téves tanulmányokból és fals érvelésekből eredő legenda, ami mögött az állhat, hogy a melltartók és a mellrák kutatásának technológiája egyszerre fejlődött nagyot. E mítosz eredményeként sok melltartót hordó nő úgy nőtt fel, hogy kerülte a hosszabb ideig történő viselését, hacsak nem volt feltétlenül szükséges. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az Amerikai Rákkutató Szövetség 2014-es, lakossági alapú tanulmányában megállapította, hogy a melltartó viselésének semmilyen aspektusa, beleértve a kosárméretet, a merevítőtartót és a viselt órák számát, nem volt hatással a mellrákra.

Így lesz hosszabb életű

A melltartók könnyen elhasználódnak, és mivel nem olcsó ruhadarabról beszélünk, érdemes különböző praktikákkal növelni az élettartamát. Ehhez a legfontosabb lépés az, hogy kézzel mosd. Ha ugyanis mosógépben tisztítod, a magas vízhőmérséklet miatt az könnyen megnyújthatja a szálakat, így az kilazul, eldeformálódik.

GettyImages-1300524687 (1)
Fotó: Isabel Pavia / Getty Images Hungary

Az első melltartók

Ma már természetes, hogy bemegyünk bármelyik boltba, és lekapunk egy melltartót az akasztóról, ez azonban nem volt mindig így. Az első cicifixet az 1900-as években szabadalmaztatták, bár ókori leletek arra engednek következtetni, hogy már régóta ismert ruházati cikkről van szó. Egy 2012-es The Guardian-cikk arról számolt be, hogy négy darab hatszáz éves melltartót találtak egy osztrák kastélyban, ami meglepően hasonlított a maiakra. Az első melltartó valószínűleg az ókori Görögországból származik, amikor a nők egy gyapjúból vagy vászonból készült szalagot tekertek a mellükre, amit aztán hátul összefogtak vagy megkötöttek.

Miért van apró zseb a női bugyikban? Szinte senki nem tudja jól, miért került oda

A női bugyik alsó részében szinte kivétel nélkül van egy extra anyagréteg, ami egy kis zsebre hasonlít. Eláruljuk, miért.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük