:

Szerző: Koi Tamás

2024. április 24. 11:43

Alap lesz a két év jótállás a tartós fogyasztási cikkekre

Rövidesen megszűnik a 12 hónapos kötelező jótállás intézménye Magyarországon, helyette minimum 24 hónapot ír elő az erre vonatkozó jogszabály.

A fogyasztók számára kedvezően változott tegnap Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet, mely többek között előírja, hogy mely termékekre kötelesek a kereskedők jótállást vállalni, illetve ennek a jótállásnak mi a jogvesztő határideje, vagyis az időtartama.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tegnapi Magyar Közlönyben olvasható rendeletmódosítás szerint a jogszabály 2. §-ának (1) bekezdésében szereplő, jótállás időtartamára vonatkozó rendelkezés aképp módosul, hogy megszűnik a bruttó 10 ezer és 100 ezer forint közötti vételárú termékekre vonatkozó 12 hónapos jótállás, helyette minden, 10 ezer és 250 ezer forint közötti bruttó vételárú tartós fogyasztási cikkre kötelező lesz 24 hónap jótállást vállalni.

Az ennél drágább, vagyis a 250 ezer forintnál többe kerülő tartós fogyasztási cikkeknél megmarad a 2021-ben bevezetett 36 hónapos időtartam.

A kötelező jótállás jogintézménye egyébként abszolút hungarikum, az uniós tagországok jelentős részben például csak a kevesebb fogyasztói jogot biztosító szavatosság jogintézményét ismerik - fontos ugyanakkor, hogy a jótállási jogok főszabály szerint csak a fogyasztónak minősülő vásárlókat, azaz a magánszemélyeket illetik meg, a jogi személyeket nem.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 02:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.