:

Szerző: Koi Tamás

2024. április 24. 09:28

Mostantól ketyeg az óra a TikToknak Amerikában

A képviselőházi szavazás után pár nappal - ahogy az várható volt - a szenátus is megszavazta azt a jogszabályt, mely előírja a kínai ByteDance számára a TikTok amerikai operációjának teljes leválasztását az anyacégről. Az eladásra kilenc hónap áll nyitva, de a kínaiak jó eséllyel perre mennek majd.

A vasárnapi képviselőházi szavazást követően tegnap a Szenátus is megszavazta a Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act nevű jogszabályt, mely újabb próbálkozás az amerikai törvényhozás részéről arra, hogy a kínai ByteDance-től elvágja az amerikai TikTok-felhasználókat.

A 79-18 szavazati arányban átment jogszabályt várhatóan még ma aláírja Joe Biden amerikai elnök, ezzel pedig a mai naptól kezd ketyegni az óra a ByteDance számára, melynek 270 napja lesz arra, hogy vevőt találjon az összes amerikai érdekeltségére. Amennyiben a folyamat ezt indokolja, a határidő egy alkalommal, 90 nappal meghosszabbítható.

Az időzítés egyébként az amerikai nagypolitika számára akár szimbolikus is lehet, a 270 napos határidő ugyanis éppen a következő elnöki beiktatás idején, 2025. január második felében járhat le.

tiktok_stopper

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Hacsak nem megy perre a ByteDance, melyre elemzők szerint minden esély megvan az elmúlt évek hasonló próbálkozásainak tapasztalatai alapján. Amennyiben bírósági eljárásra kerül a sor, a kínaiak minden bizonnyal azonnal kérik majd a jogszabályban foglaltak végrehajtásának felfüggesztését is, mely a másodfokú ítéletig megakaszthatja a folyamatot.

Pontosan ugyanez történt Montana államban, ahol a tavaly év elején jött létre egy a TikTok elérhetőségét korlátozó rendelet. A helyi kormányzó által jegyzett jogszabályt a ByteDance szintén bíróság elé citálta, mely az eljárás idejére felfüggesztette a végrehajtást.

Donald Trump, korábbi amerikai elnök már ennél jóval korábban, 2020 augusztusában megpróbálkozott azzal, hogy kikényszerítse a TikTok amerikai érdekeltségeinek értékesítését, ez a jogszabály azonban szintén a bíróságon vérzett el.

A Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act -et ráadásul nem csak a ByteDance, hanem bármilyen érintett TikTok-felhasználó, illetve felhasználók egy csoportja megtámadhatja, a mintegy 170 millió amerikai TikTokozó szólás- és véleménynyilvánítási szabadságának korlátozására hivatkozva.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 00:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.